Stadsdienst

Stadsdienst

vorige pagina / terug naar WSM startpagina

In 1948 en 1949 werden twaalf Scania-Vabis bussen afgeleverd aan de WSM. Deze bussen hadden een breedte van 2.20 meter en waren niet alleen geschikt voor B-wegen, zoals de route via Schipluiden naar Maasland, maar ook voor de stadsdienst in Delft. Het aantal zitplaatsen bedroeg 35 en de carrosserie was gebouwd door Fokker volgens een ontwerp van Verheul. Hier staat de 2308 voor het station in Delft (Collectie Harry Wind).

 

Een andere Scania-Vabis en wel de 2525, een tour-wagen met een Roset carrosserie voor Pullman Express Amova. In 1948 op de foto gezet bij het Station in Delft tijdens een stadsdienstrit naar de Markt (Collectie Wim Vink/Foto Jan Voerman).

 

Het is 13:15 uur op 10 maart 1955 en de Scania-Vabis 3263 staat in afwachting van de volgende rit naar de Mijnbouwstraat voor het Delftse Station (Collectie Pieter Schelling/Foto J.C. van Hartingsveldt).

 

Zelfs de DAF tandemassers reden op de Delftse stadsdienst. Hier de DAF-Verheul 2798 op zijn rit naar de Adm. de Ruiterweg. Er achter staat een Crossley en achteraan is een Scania-Vabis van de Citosa te zien (Collectie Pieter Schelling).

 

In 1965 nam de WSM de stadsdienst in Rijswijk over van de firma Hofstad Tours. Chauffeur Ton Vogelaar staat hier bij de Hofstad 139 (ex 22), een Mercedes-Domburg uit 1962 (Collectie Familie Westerduin).

 

Dezelfde bus, maar nu als WSM 5348, op de Hoogkamerlaan bij Station Rijswijk. WSM heeft de Rijswijkse stadsdienst slechts één jaar gereden, in 1966 werd deze overgenomen door de HTM. De beide Mercedes bussen werden verkocht aan de Jong in Rijsoord (Collectie Harry Wind via Kees van der Zwaard).

 

Op 14 september 1968 rijdt bus 5442 door de karakteristieke Delftse binnenstad als lijn 60 naar Delft station Zuid. De WSM schafte in 1967 vijf van deze Leyland-Verheul stadsbussen aan. Deze bevielen zo goed dat in 1968 vier gelijke bussen werden overgenomen van de NZH. Op deze bus is al het Westnederland logo te zien, maar nog met de letters WSM (Collectie Pieter Schelling/Foto Tom v.d. Kolff).

vorige pagina / terug naar WSM startpagina