Het ging weleens mis

Het ging weleens mis

vorige pagina / volgende pagina

Op Oudejaarsavond 1923 werd deze Ford T bij de Leugenbrug vanachter aangereden door een stoom-tram. De bus gleed van de weg en kantelde half in het water. De passagiers konden gelukkig snel door het portier en een kapotgeslagen raam naar buiten komen en werden door de tram naar het Westland gebracht. Sommigen hadden lichte verwondingen door de glasscherven en zij werden in Naaldwijk door een dokter verbonden. Vervolgens zijn zij per rijtuig naar huis gebracht. De bus wordt hier op het droge getakeld (Collectie Wim Koeleman).

 

Niet alleen bij de WSM, maar ook bij de concurrent ging het wel eens mis. Op 5 maart 1924 moest deze bus van de E.W.A.O.O. op weg naar ’s-Gravenzande uitwijken voor een paard en wagen en kwam op z’n kant in het water naast “den Loosduinschen weg, ongeveer bij den Engelenburgstraat” terecht. De vijftien passagiers worden door omstanders en bemanning van een passerende schuit op de wal geholpen en de “wasscherij der firma Roos” binnengedragen (Knipselcollectie Hans Klok).

 

Op 5 mei 1934 moest chauffeur Moelker uitwijken in verband met bestratingwerkzaamheden op de Nieuweweg te Poeldijk, gleed door de gladheid van de weg en raakte via de zachte berm in de vaart. De passagiers konden zich via het noodluik en een kapotgeslagen raam in veiligheid brengen (collectie Pieter Schelling).

 

Scania 2214 met een forse aanrijdingsschade, mogelijk een botsing met een tram gezien de schade (Collectie Pieter Schelling/ADV dienst Fotobus).

 

Op 27 april 1949 kwam Scania 2310 in Delft in botsing met HTM tram 54 (Collectie Kees van der Zwaard).

 

Crossley 1447, onderweg naar Westerlee, loopt op 30 november 1957 averij op in Wateringen op de kruising van de Willem III straat en de Harry Hoekstraat (Collectie Historisch Archief Westland).

 

Telegraaf 13 november 1963
Op 12 november 1963 ’s-avonds om half tien is WSM bus 5675 van Delft naar Naaldwijk op de Kijckerweg in De Lier in een brede sloot terecht gekomen. De 25 passagiers hebben zich drijfnat, maar gelukkig zonder letsel, door de noodluiken in veiligheid kunnen brengen (Collectie Pieter Schelling).

 

 

Op de route tussen Maasland en Schipluiden dook de WSM 2780 tussen 1961 en 1968 regelmatig in het water. Hierdoor kreeg deze bus de bijnaam “Flipper”. Het verhaal gaat dat de chauffeur op het matje moest komen, niet voor de duik in het water, maar voor het feit dat hij richting Delft reed maar als bestemming Maassluis in de film had staan (Collectie Kees van der Zwaard).

 

Het is vroeg in de ochtend op 22 april 1967 en de zon staat laag op het Monnickendamplein, hierdoor ziet de chauffeur van de 4765 tram 1012 van lijn 6 over het hoofd. De HTM tram heeft nog jaren rondgereden maar de WSM bus heeft dit niet overleefd en moest naar de sloop (Collectie Hans Klok/Foto Hans van Zon).

 

vorige pagina / volgende pagina