Garage en werkplaats

Garage en werkplaats

vorige pagina / volgende pagina

De smederij bij de WSM aan de Haagweg anno 1914, een tijd van echte ambachtslieden zonder computer (Collectie Stichting Oud Loosduinen).

 

De WSM 19, een Mercedes-Benz uit 1927, staat hier op de brug. De monteurs onderbreken even hun werkzaamheden voor de foto (Collectie Kees van der Zwaard).

 

Twee Diamond bussen, de 44 en de 61 in de werkplaats van de WSM omstreeks 1939 (Collectie Pieter Schelling/ADV dienst Fotobus).

 

Wederom de werkplaats, we schrijven nu 28 januari 1955. In het midden de Crossley 1419 en daarachter nog een Crossley. Links en rechts twee tourbussen. Het is laagseizoen dus er is tijd voor het onderhoud (Collectie Pieter Schelling/ADV dienst Fotobus).

 

Garagepersoneel bij de WSM, van links naar rechts: Henk Rietmeijer, chauffeur Bijleveld, Wijnants, Nico de Jong, Chris Vrijbloed, Piet Bronsteijn en twee onbekenden (Collectie Stichting Oud Loosduinen).
Op het achterterrein werden regelmatig bussen geparkeerd. Hier in kleur Crossley 1960, een bus met een bewogen geschiedenis. In 1948 in dienst gekomen als lijnbus, in 1951 verbouwd tot tourwagen met een nieuwe carrosserie voor Pulman Express Amova, 1955 weer verbouwd tot lijnbus en later ook nog verbouwd voor eenmansbediening en uiteindelijk afgevoerd in 1962. Op de achtergrond de toren van de RK kerk aan de Emmastraat (Collectie Pieter Schelling).

 

Dit was jarenlang het gezicht van de WSM (en later Westnederland) in Loosduinen. De deuren van de garage aan de Stationsweg (Lippe Biesterfeldweg) staan open en de bussen staan klaar voor hun dienst in het Westland. Op spoor 1 een Scania-Vabis, op de sporen 2 t/m 8 de bekende Bolramers en op spoor 9 een DAF tandemasser. Een bijzonder fraai plaatje! (Collectie Pieter Schelling).

 

Vroeger werden de bussen geheel met de hand gewassen maar op een gegeven moment schafte de WSM een wasmachine aan. De zijkanten van de bus werden hiermee volautomatisch gewassen, alleen de voor- en achterkant werd nog met de hand gedaan. Hier komt Leyland 4748 blinkend schoon uit de wasmachine (Collectie Pieter Schelling).vorige pagina / volgende pagina